Botox

Botox, botulinum A, är ett toxin som tar bort eller minskar de permanenta rynkorna i ansiktet. Med hjälp av botox slipper man att genomgå en operation. En botoxbehandling innebär att man riktar in sig på just de områden i ansiktet där man har rynkor. Det kan vara området mellan ögonbrynen eller rynkor i pannan. Beroende av var botox injiceras, kan vissa sidoeffekter uppkomma. Det kan handla om huvudvärk, infektioner, influensasymptom och illamående.

En övergående period där man har blåmärken och är uppsvullen tillhör också vanligheten. En bestående smärta i ansiktet, som ett resultat av en botoxbehandling, tillhör dock ovanligheterna. Det samma gäller för försvagning av musklerna. I regel tar det inte speciellt lång tid innan man kan återgå till sitt arbete efter man har fått injektioner av botox. Chansen att man skulle drabbas av en allergisk reaktion är också tämligen små. Skulle du vara orolig för att du drabbats av någon sidoeffekt av behandlingen kommer den att uppstå inom sju dagar efter botoxbehandlingen. De kan dock stanna kvar i upp till sex månader.

Studier har visat att botox kan minska förekomsten av migränattacker, överdrivna svettningar, okontrollerbara blinkningar och spasmer i nacken och i ögonlocken. Botox har också använts för att behandla överaktiva blåsor samt kontrollera smärta under operationer. Vidare har botox används för att förebygga tinnitus, hjälpa diabetiker att öka i vikt samt kontrollera dräglande.